2 Temmuz 2015 Perşembe

M.Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları






Atatürk'ün ayak izinden tarihi süreci takip etmeye devam ediyorum. Tek Adam'ın 1.cildinin kapsadığı zaman sürecini halen aşmış değilim. Burada bulunan incelemeler, hatıratlar ve Atatürk'ün Soy Kütüğü gibi yeni çalışmalar nedeniyle her şeyi tarihi süreç içersin de okumak istiyorum. 

Osmanlı Tarihi içersin de geçen bir çok olayı daha önce de dediğim gibi görmezden geleceğim. Çünkü bu olaylar ne kadar Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunu etkileyen olaylar olsa da sonuçta Osmanlı İmparatorluğu tarihi içinde geçmekte. Bunun yanında Balkan Harbi ve 1.Cihan Harbi gibi çok geniş konulara girerek esas okumak istediğim konuları geri bırakmakta istemiyorum.

1. Cihan Harbinin devamı sırasında tüm Osmanlı üst düzey askerleri gibi Mustafa Kemal'inde hayatı o dönemde çok yoğun geçmekteydi. Eskiden beri devam eden bazen kendini durduracak derece devam eden sağlık sorunları savaşın her anında kendini gösteriyordu. Trablusgarp savunmaya giderken rahatsızlanması, Çanakkale Savaşlarında böbreklerinden rahatsızlanıp yatağa düşmesi artık Mustafa Kemal'i bir yerde yormaya başladı. Ama duracak zaman ve yetişmiş kumandan sıkıntısı vardı Osmanlı Ordusu içinde. Çanakkale Savaşı sırasında "İnsanlığımı korumak için kitap okuyorum" diyen Mustafa Kemal artık dayanamayıp savaş durumu kesinleşince izin alarak İstanbul'a geçer. Burada da tekrardan görevlendirme ile Muş ve Bitlisin geri alınması için doğu cephesine gitmesi ve düşman elinden tekrar alması ile artık atandığı 2. Ordu Komutanlığına gitmeyerek 4 ay hastalık iznine ayrılmıştır. 

Daha sonra Veliaht Vahdettin ile birlikte Almayan gezine gidip dönmesini de burada geçen anılarını da "Atatürk'ün Bana Anlattıkları" kitabında yazmıştım.

Almaya dönüşünden sonra böbreklerinden çektiği rahatsızlık nedeni ile artık tedavi olması gerekliliği baş gösterdiği için. Viyana Karlsbad'a gider. Bu kitapta geçen hatıralar 30 Haziran - 28 Temmuz 1918 tarihlerinde burada geçen zamanı boyunca tuttuğu 5 defterlik hatıralarından oluşmaktadır. 

Genellikler günlük yaptığı işleri, okuduğu kitapları yazmasına rağmen aklına takılan soruları da bazı günler notlarına geçirmiştir. Burada görülen Osmanlı Devletinin son durumunun ne olacağı ve Enver Paşa'nın kendine karşı tutumu kafasını kurcaladığı belli oluyor. Bir kaç konu daha kafasını kurcaladığı bellidir. Bunların yanında Karlsbad'da bulunan diğer Osmanlı askerleri ve onların akrabaları ile yaptığı fikir tartışmalarını da kayda geçirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce kadınlar hakkında ki düşüncülerinin çoktan şekillendiği görülüyor tartışmalarda. 

Bunun yanında dikkatimi çeken komik bir şeyde Mustafa Kemal Almanca dersi için hoca aramaktadır o dönemde. Orada bahsettiği eğitim sisteminin bizim yabancı dil eğitiminin hiç değişmediğini görmem acı bir şey olsa da beni gülümsetti .

Kitap çok incedir. Burada defterleri düzenleyen Prof.Dr.Afetinan Atatürk'ün hatıra defterleri hakkında bilgide sunmuştur. Artık Defterleri hepsi ATASE tarafından yayınladığı için zorda olsa ulaşılabilmektedir. Dili dönem nasıl konuşuluyorsa o şekildedir. Tarih kitapları okumayanlar ve eski Türkçeye hakim olmayanlar sözlük ile okumaları gerekiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...