13 Ağustos 2015 Perşembe

Sınıf Arkadaşım ATATÜRK




Kitap Ali Fuat Cebesoy'un Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili Harp Okulu ve ilk subaylık zamanları anılarını yazdığı önemli tarihi bir kitaptır. Kitabın eksiği çok geç yazılmış olması bana göre. Tabi o sıcak zamanlarda yazılması da zor tarihe bakıldığında.

Ali Fuat Cebesoy

Ali Fuat Cebesoy Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde önemli hizmetler vermiş, Milli Mücadeleye katılmış ve Türkiye Cumhuriyeti devletinde hizmetleri bulunan önemli bir tarihi kişiliktir. Mustafa Kemal Atatürk ile yakın arkadaş olmaları ve aynı zamanda okul arkadaşı olmaları da ayır bir önem taşımakta. 

Ailesinde bir çok asker olan Ali Fuat Cebesoy'un dedesi ve babası da askerdir. Türkiye'nin ilk bayındırlık bakanı olan E.Korgeneral İsmail Fazıl Cebesoy'un oğludur. İsmail Fazıl Cebesoy ile ilgili hatıraları da kitapta bulacaksınız.

Mustafa Kemal Atatürk ile Harp Okulunda başlayan arkadaşlıkları ilerleyen zamanda dostluğa dönüşmüş ve Mustafa Kemal Atatürk ölünceye kadar devam etmiştir. Kendisininde dediği gibi Meclisin ilk yıllarında çıkan bazı siyasi tatsızlıklar sonucu fikir ayrılıkları olmuş. Ama sonuçta hep dost kalabilmişlerdir. 

Kitapta hayliyle Osmanlı İmparatorluğunun son dönemindeki yaşam ve daha sonra savaşlar hakkında bilgi de edinebiliyoruz. Subay zamanlarında girdikleri savaşlar, İttihat ve Terakki Cemiyeti üyelikleri ve bir çok konuda anılarını anlatmakta.

Ali Fuat Cebesoy Florya Köşkünde Atatürk ile birlikte


Ali Fuat Paşa bir kaç son dönem anısını aktardığında gördüğüm şey Atatürk'ün yalnızlığı oldu ve beni hüzünlendirdi. Atatürk yalnız kalmamak  için arkadaşlarına her zaman gelmelerini söylermiş. Bir diğer yanı da Atatürk'ün bu baskılardan kaçmak için planladığı kaçma planları. Bir çok yerde okuyacağınız bu kaçma planı ve eylemini burada da rastlayacaksınız. Bunların yanında arkadaşlarını örgütleyen, düşünen, planlar kuran, hırslı Atatürk'ün ilk zamanlarına da şahit olacaksınız. 

Türk tarihinin sıcak noktası olan Osmanlı İmparatorluğunun çöküşü ve yeni doğan Türkiye Cumhuriyeti zamanını anlatan önemli bir eser. Bu zamanda yaşamış hayatlarını imparatorluğu kurtarmak için oradan oraya savaşlarla geçirmiş iki önemli şahsiyet hakkındaki anıları okuyacaksınız. Mutlaka okuyun derim. Kitabı yeni baskısında almama sebebim son basımlara artık biraz tereddüt ile yaklaşır oldum. Yayın evleri kendi kafalarına göre sadeleştirme adına bir çok tahribat yapıyorlar. Bulsam daha eski basımını bile alabilirdim kitabın. Yine size kalmış yayın konusunda tercihiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...